8 Kelebihan Bayam Untuk Kesihatan Tubuh Badan

 

Kalau kita imbas kembali zaman kecil, kartun antic Popeye The Sailorman diberi gambaran menjadi lebih kuat apabila Popeye, seorang kelasi memakan setin bayam untuk menyelamatkan kekasih hatinya Olive Oyl daripada musuhnya si Bluto. Karakter Olive yang kurus dan tinggi seperti tidak tahu hala tuju hidup beranggapan Bluto lebih kuat dan perkasa daripada Popeye. 


Dengan mengambil setin Bayam, Popeye membesar dan menjadi kuat dan dapat melawan Bluto. 


Biasanya, setiap episod kartun akan dimenangi oleh Popeye sebagai hero dan Popeye akan menyanyi lagu Popeye The Sailorman. Ada juga karakter yang datang dan pergi cuma untuk melengkapkan jalan cerita kartun ini. Popeye menjumpai seorang bayi di hadapan pintu rumahnya dan mengambilnya sebagai anak angkat. Bayi berkenaan diberi nama Sweet Pea dan ajaibnya rupanya juga menyerupai Popeye. Popeye juga mempunyai 4 orang anak buah bernama Poopeye, Pupeye, Peepeye, and Pipeye. Seorang lagi watak yang menjadi rakan karib Popeye pula ialah Wimpy, suka makan burger.

 

Di sebalik kartun ini, jika kita melihat secara positif, kartun Popeye membawa mesej tentang bayam. Ya, setin bayam mampu memberi kekuatan otot dan kuasa hanya dengan memakan sayur. Kenyataannya dalam kartun ini, senjata utama Popeye untuk melawan ialah dengan menelan bayam. Istimewa dan “specialnya” Popeye ialah beliau membawa ciri “kembali kepada alam semulajadi” untuk kekal sihat dan cergas. Zaman sekarang ialah zaman di mana manusia cuba untuk kekal sihat, mengalami obesiti dan berdepan dengan penyakit. Dengan pengambilan bayam dalam diet seharian kita, sudah pasti dapat mengekalkan nutrisi dalam tubuh badan dan bebas stress.

Dengan kelebihan membaiki sel kulit, rambut dan kesihatan tulang, ditambah protein, zat besi, vitamin dan mineral,sayur bayam ini patut menjadi hidangan pilihan atas meja makan anda! Walaupun kemungkinan yang orang akan cakap “ bayam?…..it’s bored…” bosan…. Bayam kebiasaannya hilang daripada menjadi pilihan ramai terutamanya kanak-kanak. Kami telah menyusun 8 kelebihan bayam bukan sahaja untuk sihat, tetapi juga unsur sangat penting untuk kesejahteraan anda. 


1. Bayam kaya dengan khasiat magnesium.Magnesium, bunyi yang tak menarik untuk didengari tetapi magnesium diperlukan untuk metabolisme tenaga (proses untuk menghasilkan tenaga daripada nutrisi. Ia juga menyokong dan mengekalkan pertumbuhan otot dan fungsi saraf, sistem imun yang sihat, dan beratus-ratus tindak balas biokimia yang lain dalam badan kita.

 2. Baik untuk kesihatan jantungPenyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan bayam sebenarnya dapat meningkatkan kawalan glukosa darah, yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi dan juga mengurangkan risiko kanser! Bayam mengandungi rendah kalori, tinggi serat, dan dilimphai dengan nutrien penting seperti kalium, folat, dan magnesium, yang menggalakkan kesihatan jantung! 

3. Sumber zat besiBayam merupakan sumber zat besi. Jika anda sedang mencari cara untuk meningkatkan pengambilan zat besi anda tanpa serangan wang untuk steak, mengapa tidak menukar kepada salad bayam? Secawan bayam mengandungi hampir sama kandungan zat besi dalam daging merah.

4. Sesuai untuk pesakit diabetesSalah satu elemen dalam bayam yang merupakan antioksidan dipanggil asid alfa Lipoik membolehkan paras glukosa pesakit diabtes lebih rendah, meningkatkan paras insulin, dan mencegah perubahan tekanan akibat oksidatif dalam pesakit kencing manis.

 5. Menurunkan risiko kanserBanyak makanan sekarang mengandungi  steroid dan bahan kimia penyebab kanser! Satu kajian di Jepun mendapati bahawa bayam boleh menghalang kemusnahan DNA, pertumbuhan sel kanser dan pertumbuhan tumor. Nutrien yang ditemui dalam bayam sebenarnya mengurangkan keupayaan tumor untuk membekalkan diri mereka dengan darah, yang mereka gunakan untuk menjana pertumbuhan mereka. 

6. Bayam menyumbang kepada pencegahan asma. Kami tidak mencadangkan bahawa anda makan semangkuk bayam untuk menghilangkan asma dan meninggalkan  inhaler anda, tetapi kajian telah menunjukkan bahawa risiko untuk penyakit asma adalah lebih rendah pada orang yang kerap mengambil nutrien tertentu, termasuk bayam! Bayam adalah sumber beta-karotena yang sangat baik, yang merupakan salah satu elemen penting dalam menghapuskan risiko asma. 

7. Mengurangkan sembelit Jika anda mendapati diri anda sentiasa berjuang untuk mendapatkan serat yang cukup dalam diet anda, maka anda perlu cuba menggabungkan lebih bayam! Bayam kaya dengan serat dan kandungan air, yang akan membantu untuk menghapuskan sembelit. Menambah bayam dalam hidangan makanan kegemaran anda akan menggalakkan sistem penghadaman yang sihat! 

8. Bayam merangsang kulit yang sihat dan rambutBayam penuh dengan vitamin A dan C, yang penting bagi membina dan menyelenggara kolagen. Collagen menyediakan struktur dan ketegangan untuk kulit dan rambut anda, jadi jika anda sedang mencari untuk menguatkan struktur rambut dan ketegangan kulit, ia mungkin masa untuk menyelinap beberapa bayam ke dalam menu anda! 

Bayam di Malaysia biasanya dimasak dengan cara direbus atau digoreng dan kadangkala dengan suhu yang tinggi “over cooked”, kebanyakan nutrient akan hilang. Hanya sedikit nutrient yang tinggal dalam sayuran yang dimasak. Menambah makanan tambahan atau vitamin selepas makan dapat membantu menambah nutrisi yang hilang semasa proses memasak.

LOVE

Mamaiqram.com

As

Isteri kepada En. Zulalizam B. Kamarudin. Memiliki dua orang putera, Adam Darwisy B. Zulalizam dan Adli Iqram B. Zulalizam. Merupakan seorang guru dan pengedar Shaklee di kawasan Sitiawan, Lumut dan Seri Manjung. Gemar mengambil kisah positif sebagai pemangkin untuk terus maju dan berjaya. Ingin mendapatkan produk Shaklee, boleh hubungi 0197765641

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge